BALKAN
CULTURAL
CO-OPERATION

PUBLICATIONS

š

Srpkinja - heroina Velikog rata

Re─Ź je o obi─Źnim srpskim ┼żenama u Prvom svetskom ratu koje su na svojim le─Ĺima, sopstvenom hrabro┼í─çu i ume┼ín┼í─çu da pre┼żive sve strahote i stradanja, zapravo spasile Srbiju, i to u vremenu kada su svi mu┼íkarci, osim neja─Źi i staraca, oti┼íli na front, izginuli ili krenuli u pogibiju neizvesnog i te┼íkog povla─Źenja preko Albaniije.Bez njihove velike po┼żrtvovanosti ÔÇ×normalanÔÇť ┼żivot te┼íko bi se mogao nastaviti posle rata. Uloga ┼żena u Prvom svetskom ratu je ─Źesto dru┼ítveno nevidljiva, zanemarivana ili, u najboljem slu─Źaju, podrazumevana. Njihov podvig ravan je pobedama na Ceru, Kolubari, Kajmak─Źalanu...

Autor: Dimitrije Vujadinovi─ç

 [BK]

Muzej koji pri─Źa : ku─ça p─Źelarstva

Monografija ─Źitaocu, ipak, posredno, kroz pri─Źu o eksponatima, otkriva biologiju p─Źele i ure─Ĺenje p─Źelinjih dru┼ítava, mnoge tajne p─Źelarskog zanata o kojima govore muzejski predmeti, fotografije i dokumenti, detalje iz istorije p─Źelarstva kod Srba i u svetu i detalje iz ┼żivota ┼Żivanovi─ça, kao i storiju o naj─Źuvenijim karlova─Źkim vinima.┬áU na┼íem porodi─Źnom muzeju gajimo kulturu pam─çenja i to dinami─Źno, po meri dana┼ínjeg vremena i savremene nauke. Na┼ía misija je da svaki┬á posetilac, od osnovca i studenta do profesora i akademika, sazna ne┼íto novo i korisno i da mu u se─çanju ostane jedan plemeniti do┼żivljaj.┬áAutor: Danica Radovi─ç

[BK]

LI├łNI STAV

Zapisi o kulturnoj politici

Dimitrije Vujadinovi├Ž

[BK]

Razvoj privatnih muzeja i kolekcija

Instruktivni vodic

Cilj instruktivnog seminara i ovog vodi─Źa jeste da svi koji imaju
nameru da svoje kolekcije stave na uvid javnosti, kao i oni koji su to┬ádo sada uradili, dobiju konkretnu izlaga─Źku i organizaciono-finansijsku┬ástru─Źnu pomo─ç, da postanu na zanimljiv i samoodr┼żivi na─Źin dostupni┬ájavnosti, kao i da ih pove┼żemo sa zainteresovanim privrednim┬ásubjektima, pre svega sa turisti─Źkim operaterima.

 [BK]

RAZVOJ PRIVATNIH MUZEJA KOLEKCIJA U SRBIJI

Autori: Akademik Dejan Medaković, prof.  dr Dragan Bulatović, mr Hristina  Mikić, dr Branko Krasojević, Branislav Savić,  Aleksandar Pedović, Danica Radović, Dimitrije Vujadinović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[BK] 

NARODNA KULTURA U KULTURNOJ POLITICI SRBIJE

  [BK]  Autori Misa Djurkovic i Dimitrije Vujadinovic

Nova publikacija

 
"Autorska prava i umetnost" je drugo izdanje iz serijala Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO),"U├Ęite na pro┼ílosti, stvarajte budu─çnost" namenjeno mladima. Ovaj serijal pokrenut je zbog va┼żne uloge koju deca i mladi imaju u kreiranju budu─çnosti. [BK] 

Sveti jezik vlaškog hleba

autor Paun Es Durlić

Gra├░a za ovu knjigu prikupljena je u okviru projekta "Vla┼íki obredni hlebovi i pomane", koji je pokrenuo Paun Es Durli─ç, kustos muzeja u Majdampeku i jedini srpski etnolog, poreklom Vlah iz isto├Ęne Srbije. U ovoj slikovnici, po prvi put je ┼íiroj javnosti prikazan jedan aspekt duhovne kulture Vlaha iz isto├Ęne Srbije, koji se kroz vekove o├Ęuvao u obrednim hlebovima i obi├Ęajima, me├░u kojima je najistaknutiji pomana; za ovaj obredni fenomen Vlasi izra├░uju na stotine, pa ├Ęak i hiljade hlebova! Na sa┼żet na├Ęin prikazana je vla┼íka kultura, koja jedan turobni i fatalisti├Ęki svet mrtvih pretvara u kult ve├Ęnog ┼żivota i svojim slo┼żenim obredima ispisuje odu univerzalnim ljudskim snovima o besmrtnosti. Na 50 strana obra├░eno je preko 40 najzna├Ęajnijih vla┼íkih sakralnih hlebova, ilustrovanih kolor fotografijama, uz detaljan opis. Knjiga sadr┼żi i bogat spisak srodne literature. Pro├Ęitaj vi┼íe...

Knjigu mo┼żete poru├Ęiti putem tel. 021/553-830 ili 011/3621-760. Cena knjige je 300 din. [BK] 

Šest hiljada godina hleba

autora Hajnriha Eduarda Jakoba

U veoma bogatoj literaturi o hlebu, ova knjiga poznatog nemačkog pisca Hajnriha Eduarda Jakoba ima svakako posebno mesto. Osvetljujući ┼íest milenijuma dugu istoriju hleba, autor ukazuje na va┼żnost njegovog početka vezanog za egipatsku kulturu. Izra┼żavajući specifičnost svake kulture, hleb je od početka imao ne samo neposredno upotrebni značaj, već i jedno vi┼íe duhovno značenje vezano za spoznaju tajne odr┼żavanja i produ┼żavanja ┼żivota. Autor sagledava ovu dimenziju hleba od egipatskih verovanja preko eleuzinsnkih misterija do hri┼íćanstva i utvrđuje da su najveći religijski kultovi, oličeni u odgovarajuće mitove, vezani za bogove hleba. Drugi va┼żan aspekt u istoriji hleba je socijalno-politički, a vreme velikih gladi pokazuje koliko je hleb svojevrsna metafora ljudskog ┼żivota.

Knjiga se ubraja u kapitalna dela kultune ba┼ítine i predstavlja va┼żan osnov za razumevanje istorije i kulture na┼íe osnovne ┼żivotne namernice.

Knjigu mo┼żete poručiti po ceni od 1000,00 dinara, putem telefona 021/553-830 ili mailom projects@balkankult.org

[BK]

Talkot Parsons Društveni sistem i drugi ogledi

sa engleskog preveo i predgovor napisao Milan Brdar

 Zahvaljujući značajnoj podr┼íci Balkankult Fondacije u avgustu je iza┼ílo iz ┼ítampe kapitalno delo Dru┼ítveni sistemi i drugi ogledi, autora Talkota Parsonsa u izdanju Izdavačke knji┼żarnice Zorana Stojanovića. Sa engleskog preveo Milan Brdar. Ovo delo je dobitnik Nagrade "Milo┼í N. Đurić" za 2009. godinu u oblasti humanistike, koje dodeljuje Udru┼żenje knji┼żevnih prevodilaca Srbije.

IZ SADR┼ŻAJA / SHORT DESCRIPTION: Najznačajniji poduhvat na harvardskom Odseku za dru┼ítvene odnose pod Parsonsovom upravom bio je projekat započet u jesen 1949. godine, uz podr┼íku Karnegi fondacije. Parsons je timu saradnika priključio i dru┼ítvene naučnike sa drugih univerziteta (sociologa Edvarda ┼áilsa iz Čikaga, psihologa Edvarda Tolmena s Berklija). Cilj projekta bio je ambiciozan - izgradnja osnove za novu teorijsku sintezu kojom bi bila obuhvaćena ukupna oblast dru┼ítvenih odnosa. Parsons je u poduhvat u┼íao već kao autor dela The structure of Social Action (1937), a u projektu je video priliku za rad u pravcu op┼íte teorije. Sa svoje strane, u realizaciju projekta je u┼íao s većim delom zavr┼íenog teksta budućeg Dru┼ítvenog sistema, koji će kasnije temeljno preraditi. Seminari su odr┼żavani redovno, do januara 1950. godine. U to vreme na američkoj dru┼ítveno-naučnoj sceni postojala je jedino Čika┼íka sociolo┼íka ┼íkola, koja je bila u opadanju, tako da se s pravom moglo govoriti o ra┼íirenoj spremnosti za prihvatanje nove teorije koja bi objedinjavala međusobno razdvojena područja.

[BK]

Hleb na 200 načina

autora Dimitrija Vujadinovića

Prakti├Ęna knjiga ┼żivih recepata za pripremanje hleba, peciva i kola├Ęa od hlebnog testa.

HLEB NA 200 NA├łINA je savremena, pre svega prakti├Ęna knjiga "┼żivih recepata" koji se primenjuju ┼íirom sveta, svakako uklju├Ęuju─çi i na┼íu lokalnu kuhinju, odnosno na┼íe tradicionalne na├Ęine pripremanja hleba, peciva i kola├Ęa od hlebnog testa. U knjizi se mogu na─çi recepti na┼íih narodnih vrsta hleba (poga├Ęe, selja├Ękog hleba, proje i drugih) zatim sve├Ęarskih vrsta (uskr┼ínji hleb, makovnja├Ęa, bo┼żi─çni hleb i sli├Ęnih), kao i pikantnih vrsta (moravski hleb, ma├░arski hleb, iranski hleb i drugih). To su recepti jedne zdrave savremene kuhinje. Publikacija je savremeno dizajnirana, bogato ilustrovana sa preko 200 kolor fotografija i sa tvrdim koricama.

[BK] 

Nordijski kuvar

Multukultur i Norden en kokbok

Nordijski kuvar je nesvakida┼ínji meni o kulturi kuhinje naroda jednog regiona, koji imaju mnogo toga zajedni├Ękog, ali, istovremeno, i posebnog. Ovo ┼ítivo nije samo prakti├Ęan kuvar, ve─ç i mnogo vi┼íe od toga! To je uzbudljiva pri├Ęi o prirodi, obi├Ęajima i uop┼íte o ┼żivotu na severu Evrope. Iz ove knjige mo┼żemo saznati kako su narodi severa strpljivo oblikovali u vremenu svoju kulturu (kuhinje) stalno prihvataju─çi, ali i uti├Ęu─çi, na promene: prirodnog okru┼żenja, novih iskustava, socijalnog statusa porodice i pojedinca u porodici, svetog i profanog, stanja zdravlja i bolesti, shvatanja mu┼żevnosti i ┼żenstvenosti,  mena u ┼żivotnom dobu - detinjstvu i zrelosti.

Publikovanje ove knjige zna├Ęajno je pomogao Nordijski ministarski savet, kao deo projekta Nordijsko-balkanske saradnje. 

[BK] 

Rimska narukvice od stakla, staklene paste i gagata u Provinciji Donja Panonija

Vesna ┼áaranovi├Ž Svetek


[more...]

Mobility of Artists and Cultural Professionals in South Eastern Europe.

knjiga o mobilnosti umetnika i kulturnih praktičara

 

Balkankult Fondacija objavila je knjigu Mobility of Artists and Cultural Professionals in South Eastern Europe. Re├Ę je o publikaciji u kojoj je sa┼żeto istra┼żivanje u kojem smo sara├░ivali sa institutom EricARTS iz Bona.

 

[BK]

 

 

Hleb od krompira

autora Ogisten Parmentjea

"Hleb od krompira" autora Ogisten Parmentjea, predstavlja istinski neobično ┼ítivo, prvi put ┼ítampano u Kraljevskoj ┼ítampariji u Parizu, jo┼í 1779. godine. Osnovna tema je kako napraviti hleb od krompirovog bra┼ína, ali delo je mnogo kompleksije. Ova knjiga je i autobiografsko svedo┼íanstvo o borbi jednog naprednog i kreativnog duha protiv predrasuda, primitivizma, la┼żnih naučnika i neutemeljenih dokaza, i to u ratu protiv jednog od najvećih neprijatelja čovečanstva, i danas aktuelnog jahača apokalipse ÔÇô Gladi.

[BK]

 

Deveti milenijumski cilj

 

 

    

Deveti milenijumski cilj, autor Dimitrije Vujadinovi─ç

     Kulturna politika u Srbiji

 

 

 

[BK]

Kulturna diplomatija

Publikacija obuhvata radove Margaret Vizomirski i Sintije ┼ánajder u okviru serije istra┼żivanja o kulturnoj diplomatiji. 

Sintija ┼ánajder posmatra ovu oblast kroz svoj mandat ambasadora u Holandiji, dok Margaret Vizomirski i koautori Kristofer Bur┼żes i Katrin Pejla obra├░uju 9 evropskih zemalja i njihove aktivnosti u okviru kulturne diplomatije.

 

[BK] 

Aleksandrijski svetionik

 

  Aleksandrijski svetionik - tajna istorija knji┼żevnosti, autor Slobodan Gruba├Ęi─ç

 

 

 

 

 

[BK] 

Evropske mre┼że kulture

 Publikacija ''Evropske mre┼że kulture'' sadr┼żi informacije o preko 170 mre┼ża iz oblasti menad┼żmenta u kulturi, filma, izvo├░a├Ękih umetnosti, medija, komunikacija, autorskih prava, muzike i mnogih drugih. 

 Cilj ovog adresara jeste da podr┼żi svesnost umetnika, producenata, kreativnih radnika iz oblasti kulture i medija i profesionalaca iz srodnih delatnosti o mogu─çnostima saradnje u evropskim mre┼żama kulture radi gra├░enja poverenja i partnerstava na dugoro├Ęnoj osnovi i solidarnosti u predstavljanju zajedni├Ękih interesa.

 Adresar bi trebalo da doprinese me├░ukulturnoj povezanosti, razmeni i pokretljivosti aktera kulturnog ┼żivota, njihovih dela i ideja, kao i slobodni protok informacija i ekspertize. 

Cena publikacije je 800,00 dinara, a mo┼że se nabaviti u prostorijama fondacije BalkanKult (Trg Nikole Pa┼íi─ça 1) ili naru├Ęiti putem e mail adrese.  Tro┼íkovi slanja nisu ura├Ęunati u cenu. 

 [BK] 

Zelena knjiga o kulturnim politikama lokalnih i regionalnih vlasti u Evropi

 

"Zelena knjiga" je podeljena na ├Ęetiri glavne teme: mesto lokalnih i regionalnih vlasti u kulturnom sektoru u Evropi, kulturna politika u Evropi, primena kulturne politike u lokalnoj vlasti i predlozi za budu─çnost.

Analiza mesta lokalne vlasti u kulturnom sektoru u Evropi usmerena je na njenu sposobnost da obezbedi javnosti klju├Ę za razumevanje sveta koji se ne zasniva isklju├Ęivo na profitu, ekonomiji i masovnoj potro┼ínji. [BK]

Kalendar kulturnih manifestacija u Vojvodini

 Muzi├Ęke 

 De├Ęje manifestacije

 Literarne  

 Vizuelne   [BK]

 

├łlan 151

 

Uloga Evropske  zajednice
u odnosu na ├Ęlan 151 o kulturi iz Amsterdamskog ugovora, autor dr Jost Smirs

Podr┼íka razvoju  interkulturalne kompetencije u okviru Evrope

Download: ├Ęlan 151

[BK]

Intelektualna svojina

Novo delo dr Kamila Idrisa, direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu iz ┼Żeneve i zamenika generalnog direktora OUN, ''Inteletualna svojina ÔÇô mo─çno sredstvo ekonomskog rasta'', posle kratkog vremena od premijernog predstavljanja pred svetskom publikom, iza┼íla je i na srpskom jeziku, zahvaljuju─çi BalkanKultu i Zavodu za za┼ítitu intelektualne svojine Srbije i Crne Gore. Knjiga predstavlja pravo uputstvo kako se, u naj┼íirem smislu, mogu koristiti mogu─çnosti intelektualne svojine. Njena su┼ítina i zna├Ęaj na najbolji na├Ęin tuma├Ęe su┼ítinu i zna├Ęaj same intelektualne svojine: svi koji u svetu budu─çnosti budu znali i mogli da ponude, plasiraju i za┼ítite svoju intelektualnu svojinu ÔÇô ima─çe uspeh, finansijske resurse, mo─ç, znanje za sopstvenu i dobrobit svog naroda. [BK]

Umetni├Ęke organizacije


Umetni├Ęke organizacije i njihovi obrazovni programi: odgovor na potrebu za promenama
, Tuula Yrjo-Koskinen. [BK]

Download 

 

BK

Dr┼żava kulture - individualni muzej

Dr┼żava kulture - individualni muzej [BK]

Download: Drzava_kulture.pdf

Modeli zaštite prava na polju literature

Modeli zaštite prava na polju literature [BK]

prire├░iva├Ę: Ljiljana Rudi─ç Dimi─ç

Download: Autorska_prava1.pdf

Ulaganje u budu├Žnost

Ulaganje u budu─çnost - Priru├Ęnik ya fundraising u kulturi, Andrew McIlroy [BK]

Download: Uladanje_u_buducnost.pdf

Novo izdanje u ediciji Kulturna politika

Uravnote┼żenje delovanja: 21 strate┼íka dilema u kulturnoj politici [BK]

Francois Matarasso i Charles Landry

Download: Uravnotezenje_delovanja.pdf

Kulturne industrije

Razvojni aspekti kulturinih industrija - zbornik radova priredio Dimitrije Vujadinovic.

 [BK]

 

 

 
BalkanKult.org : ACTIVITIES | PROJECTS | PUBLICATIONS | ABOUT US | LINKS
News : Last update: 2022-12-03 11:17:50

Copyright © 2003 BalkanKult. All Rights Reserved.


This document conforms to Web standards and separates content from presentation.
Please use a graphical browser that supports web standards to view this document's graphical presentation.