BK-ACTIVITIES: EXLIBRIS
Project Website: Norden Balkan Culture Switch
 

VREME I VASELJENA

Četvrtak, 26. januara 2023. u Novom Sadu

Povodom završetka izložbe  u organizaciji Balkankulta i  Časopis za kulturnu antropologiju i lepu  književnost održan je razgovor na temu vreme i vaseljena. Učestvovali su:  prof. Dr  Dragan Bulatović, muzeolog; Anđelko Đukić, kustos; Žarko Živanović, osnivač muzeja pčelarstva; Dimitrije Vujadinović, kulturolog; prof. Dr Aleksandar Petrović, koautor.

Ezoterična izložba Vreme i vaseljena prestaje da postoji 31. januara 2023. godine. Njen apokaliptični karakter i njen misaoni raspon od Platona i Svetog Save do Rečnika tehnologije, Leonarda Ojlera i Milutina Milankovića predstavljaju misaoni uzlet koji je nesumnjivo izazov za savremenu kulturu.

 

-----------

Otvaranje izložbe i tribina: Milunka Savić i heroine Velikog rata

Novi Sad, 1. Decembar

Istorijski izvori su krajnje oskudni za osvetljavanje uloge Srpkinje u Velikom ratu. Teško je rekonstruisati atmosferu rata i šta su sve preživljavali oni koji su ostali na okupiranim teritorijama. Posle rata one su uglavnom bile zaboravljene heroine, samo retke od njih dobile su neko priznanje. Nije im priznato ni pravo glasa u novoj državi! Toj herojskoj ženi do danas, posle sto godina, nije podignut ni jedan spomenik u Srbiji. Od dokumentarnog materijala to su, na prvom mestu, autentične fotografije koje je širom Srbije snimio i sam neprijatelj, i koje su utoliko još upečatljivije. One živo oslikavaju neprestanu borbu i život žena u Srbiji tokom Velikog rata i ubedljivije su od hiljade reči.

Na svečanom otvaranju govorili su Batrić Ćalović, predsednik udruženja „Obilić 1912–1918“, Zoran Kolundžija, direktor izdavačke kuće Prometej i urednik edicije SRBIJA 1914–1918, dr Vidoje Golubović, autor knjige Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije častidr Gordana Petković, viši kustos Muzeja grada Novog Sada i autor izložbe Dimitrije Vujadinović.

 

 

-----------

Predstavljene knjiga „Deca u Velikom ratu

Beograd, 30. novembar

U Svečanoj sali Doma Vojske javnosti je predstavljena knjiga „Deca u Velikom ratu“, autora dr Vidoja Golubovića i Dimitrija Vukadinovića, u izdanju Državnog arhiva Srbije. U svojevrsnoj foto-monografiji koja je, zbog svog potresnog sadržaja, izazvala zasluženu pažnju javnosti, predstavljena su brojna ilustrovana i dokumentovana svedočanstva o stradanjima dece u Prvom svetskom ratu. O knjizi su govorili Anja Vulić iz Državnog arhiva Srbije, mr Maja Nikolov, nekadašnji kustos beogradskog Pedagoškog muzeja i autori koji su svedočili o naporima i izazovima s kojima su se susretali u radu na knjizi.

-----------

MNEMOSINE PROJEKAT

TRILOGIJA

Izložbe povodom obeleževanja Velikog rata

 

Document(s) for download:
Related Articles:

HARMONIJA U KAMENU

Jedinstveno muzičko delo

Redak je primer da se dva dela, jedno nastalo u sferi nauke, a drugo u harmoniji muzike, sretnu i prepoznaju da govore o jednom, da su im ishodište i poprište istog.Upravo takav susret i prepoznavanje dogodilo se između sadržaja knjige akademika Nikole Pantića, istoričara prirose (paleontologa)   - O jedinstvu prirodnog i duhovnog, i muzičkog zvuka akademika Ljubice Marić, kompozitora.Delo je nastalo u nadi autora da je moguće zabeleženom rečju i muzikom slušaoca uzdignuti u dramatične prostore Vremena i zapisa u kamenu o životu u dalekoj prošlosti, sadašnjosti i, za Čoveka, krajnje neizvesnoj budućnosti.  Pitanja prostora Vremena u ovom delu upućena su prema trajnosti stvaranja, kao i odgovornosti Čoveka kao izvršioca određene radnje, a ne u vremenu vršenja radnje. A, naš kamen je simbol pamćenja i trajanja! VIŠE

https://youtu.be/wFZjQm5AZ3A

Document(s) for download:

BalkanKult.org : ACTIVITIES | PROJECTS | PUBLICATIONS | ABOUT US | LINKS
News : Last update: 2023-01-27 15:03:37

Copyright © 2003 BalkanKult. All Rights Reserved.


This document conforms to Web standards and separates content from presentation.
Please use a graphical browser that supports web standards to view this document's graphical presentation.