BK-ACTIVITIES: EXLIBRIS
Project Website: Norden Balkan Culture Switch
 

Kultura festivala

Radio Bepgrad 2, avgust, 2.

Mnogi misle da ima previše festivala i da je programski nivo većine nizak... drugi se ne slažu i osnivaju ad hok festivale, bez višegodišnjih planova realizacije, jasnog umetničkog koncepta i društvene opravdanosti. Dimitrije Vujadinović, direktor fondacije Balkankulti Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti i direktorka galerije Remont, u današnjoj emisiji Rečeno i prećutano odgovaraju na pitanja: Kako letnji festivali kulture i umetnosti treba da budu osmišljeni i kakav odnos prema publici treba da neguju? Kako se festivali finansiraju i u kojoj meri su "kulturni" a u kojoj zabavni i komercijalni? Da li u određenim sredinama predstavljaju svojevrsnu oazu izvan koje se u toku godine malo toga kvalitetnog dešava? 

-----------

Srpkinja - heroina Velikog rata

Ovom izložbom želimo da osvetlimo herojsku ulogu srpske žene, seljanke i građanke, na čijim plećima su ostali porodica, kuća i imanje, popaljeno i opljačkano ognjište i briga za voljene koji su bili na frontu. Živele su u neprekidnom strahu i nemaštini.  Bez junačkog dela u karakteru i psihi ovih  žena, bez njihove mudrosti za život i umešnosti da se preživi u nemogućim ratnim uslovima i stradanjima, svi vojnički uspesi bili bi uzaludni. Veliki rat je prvi put na globalnoj pozornici čovečanstva - političkoj, ekonomskoj i porodičnoj, snažno afirmisao i dokazao vrednosti ženskog principa. Simbol toga nije žena ratnik, već žena borac za život. Virtuelna poseta izložbi

  

 

-----------

PROTIV KULTURNE DOSADE

U cilju obogaćivanja kulturnih sadržaja lokalnih sredina u Srbiji fondacija Balkankult je razvila kulturne programe meðunarodnog sadržaja koje nudi lokalnim domovima kulture, kulturnim centrima, muzejima i galerijama.

        PROGRAM          Katalog ponude       Katalog    Izlozbe

Document(s) for download:
Related Articles:

BKF - REZIDENCIJALNI CENTAR

   

BKF Rezidencijalni centar ( http://www.artistresidencyserbia.org) nalazi se u  Nacionalnom parku Fruška gora 20 kilometara od Novog Sada, velikog univerzitetskog centra i drugog  po velićini grada u Srbiji.
Izuzetan prirodni ambijent, okruženje kasno-srednjovekovnih manastira, kao i blizina Novog Sada èine ovaj Rezidenc privlaènim za sve one koji žele da u miru stvaraju ali, ujedno i da su blizu nekog urbanog centra sa razvijenim kulturnim životom.
Posebnost Rezidencaje da u njemu mogu boraviti pored umetnika, svih oblasti stvaralaštva, i profesije koje se bave humanistièkim naukama (filozofi, sociolozi, etnolozi i drugi). BKF Rezidenc raspolaže sa dva apartmana svaki velièine 40 metara kvadratnih, salom za sastanke i parkom koji se prostire na 1.800 metara kvadratnih.
U okviru parka Centra nalazi se i vinska kuća -Fuškogorje, koja nudi izbor najboljih vina iz regiona Fruške gora.

Related Articles:

BalkanKult.org : ACTIVITIES | PROJECTS | PUBLICATIONS | ABOUT US | LINKS
News : Last update: 2018-04-14 23:23:48

Copyright © 2003 BalkanKult. All Rights Reserved.


This document conforms to Web standards and separates content from presentation.
Please use a graphical browser that supports web standards to view this document's graphical presentation.