BALKAN
CULTURAL
CO-OPERATION

ARCHIVE

ç

SRBIJA NA SEVERU - Govor tiĆĄine, Finski muzeju fotografije

Jako i DimitrijeU Finskom muzeju fotografije otvorena je retrospektivna izloĆŸba fotografija – Govor tiĆĄine, danas najboljeg finskog fotografa Jaka Heikile (55). IzloĆŸbu prati i ekskluzivna, izvanredno pripremljena i opremljena monografija.
RomantiĂšni fotograf,  kako su ga nazvali kritiĂšari, izloĆŸio je oko 60 radova panoramskih formata.  Interesovanje Heikile su portreti ljudi marginalnih kulturnih grupa i njihovi svakodnevni ĆŸivotni ambijenti - jermenske izbeglice rasute po svetu, finska manjina koja ĆŸivi u Ć vedskoj, stanovnici Harlema, seljaci ruskog PomoriĆĄja, venecijansko plemstvo, stanovnici Itaparike u Brazilu, Vlasi u IstoĂšnoj Srbiji. Njegove fotografije su omaĆŸ ljudima i njihovom pravu da ĆŸive onakvi kakvi jesu.
ZnaĂšajan deo postavke Ăšine fotografije nastale u IstoĂšnoj Srbiji 2007. i  2008. godine kao rezultat saradnje sa Balkankult fondacijom na projektu Izgubljeni u Evropi.  Ispod izloĆŸenih fotografija umetnik je zapisao: Aleksandar je Vlah, glas bez pisma, svetlo na tamnoj strani brda.
Poznata je naĆĄa izreka da su oĂši ogledalo ljudske duĆĄe. U sluĂšaju fotografija Jaka Haikile ta izreka ima dvostruku poruku. S jedne strane na svim portretima oĂši, pogled, imaju centralno znaĂšenje. S druge, panoramska kamera u rukama Heikile su oĂši kojima on prikazuje ljudsku duĆĄu. Fotografije koje je snimio u Srbiji, namerno izabravĆĄi Vlahe za temu, na suptilan i visoko umetniĂški naĂšin prikazuju tanku liniju koja povezuje fiziĂšku prolaznost i metafiziĂšku neizvesnost ljudskog ĆŸivota.
Predstavnik savremene fotografije Heikila je u umetniĂški svet uĆĄao 1990. godine, kao interpretator kulturne scene rodnog grada Tornea na severu Finske. Od tada luta Evropom i svetom sa svojom panoramskom kamerom tragajući za marginalnim kulturnim grupama, dramatiĂšno ukazujući na njihovu borbu za oĂšuvanjem  kulturnog identiteta. U tom kontekstu nastao je i projekat o Vlasima - Izgubleni u Evropi.
Heikila je imao i dve izloĆŸbe u Srbiji, u galeriji Remont u Beogradu 2005. godine i u Novom Sadu (SPENS) 2009. godine.
Janko dremaNa pres konferenciji i sveĂšanom otvaranju izloĆŸbe u Helsinkiju govorio je i Dimitrije Vujadinović, direktor Balkankult fondacije i koordinator projekta – Izgubljeni u Evropi.
IzloĆŸba u Finskom muzeju fotografije trajaće do poĂšetka avgusta, a zatim se seli u NemaĂšku (Kiel), Estoniju (Talin) i Ć vedsku (Lulea). NaĆĄa publika imaće priliku da vidi ovu izvanrednu postavku fotografija Jaka Heikile krajem sledeće godine.

 PRESS

Published: 2011-03-21
  Updated: 2011-03-24

Document(s) for download:
BalkanKult.org : ACTIVITIES | PROJECTS | PUBLICATIONS | ABOUT US | LINKS
News : Last update: 2014-05-14 11:38:50

Copyright © 2003 BalkanKult. All Rights Reserved.


This document conforms to Web standards and separates content from presentation.
Please use a graphical browser that supports web standards to view this document's graphical presentation.